Twilightgös – en bättre kärlekshistoria än Twilightsagan och med snyggare killar


Fairpoint Outdoors säljare i mellan-Sverige, Daniel Nilsson hade nyligen ett grymt gösfiske från isen och här kommer hans story och bilder. Foto: Daniel Nilsson och Robin Boris.

”Jag har på senare tid fått lite avsmak på ismetet efter mainstreamgäddan och istället lagt tiden på den lynniga och guldskimmrande gösen.

På grund av att jag jobbar på dagarna så har jag lagt 3 st pass efter kl 18 på kvällen och fiskat i mörkret med små diodlampor på vipporna och haft några riktigt fina hugg men segt fiske och noll landade gösar…  Jag vill åt Twilighttimmen, den dunkla timmen precis innan ljuset försvinner på eftermiddagen. Det känns som ett säkert kort!

En tvådagarssatsning planerades in med min vapendragare Robin Boris och efter att jag har lusläst mitt sjökort och hittat den perfekta djuphålan att testa så kom den eftertraktade helgen! Det var högtryck och väldigt stabilt så det kändes hett. Jag kommer att fiska på 15 meters djup med mina Kinetic Rauma 4 fots mediumspön som är perfekta för gös och gädda och sedan placera mörtarna 3 meter under isen, inget bling bling eller krimskrams på tacklena, bara en trekrok i storlek 6 och 0,40mm fluorcarbon. Själv använder jag mig av Eagle Claws L374G som krokar otroligt bra och sen tungstenspasta som sänke ungefär 3-4 gram. Vi satt hela lördagen utan ett enda hugg tills kl 16:15 (Twilightimmen), det var mitt spö längst bort (en av dom mörtarna som inte hade fört något väsen av sig på hela dagen). Jag springer fram och smyger dom sista metrarna, linan rör inte på sig och räkneverket svallrar om att endast 2 fot lina har dragits ut, jag känner försiktigt på linan och en markant tyngd känns i andra änden, typiskt gös att knipa betet och sedan stå still. Jag gör ett bastant mothugg och känner dom underbara gösknycken. Efter en snabb fight tar Robin ett stadigt gälgrepp och landar en fin pjäs på 4,2 kilo och 74cm! En fantastisk seger när man provar något nytt och det fungerar!

Daniel Nilsson, 4,2 kilo och 74cm

Daniel Nilsson, 4,2 kilo och 74cm

Dag 2

I och med gösens väldigt distinkta huggperioder så satsade vi på att köra stenhårt på eftermiddagen och få lite eftertraktad sömn på morgonen, så vi åkte ut kl 13:00 för att ha alla prylar i vattnet och lugn och ro tills innan kl 15:00.

15:45 händer det grejer, vippan på Robins närmaste spö står och gungar utan mottyngd och signalerar hugg! När Robin närma sig spöt så börjar linan att flyga av spolen och mothugget kommer direkt! Fisken är fast och knyckarna är fina, att det är en gös är det ingen tvekan om och efter ett snabbt gälgrepp kan jag lyfta upp en riktigt fin pjäs på 76cm och 4,8 kilo! Nytt PB för Robin som är ny på det här med gösfiske och efter några snabba bilder får den simma ner i djupet igen.

Nytt PB till Robin Boris på 76cm och 4,8 kilo!

Nytt PB till Robin Boris på 76cm och 4,8 kilo!

Jag hann inte ens gratta Robin ordentligt innan jag såg att en av mina vippor stod upp! Vafan, ett till hugg! Jag springer bort och ser att fisken har tagit 9 fot lina men spolen står helt still. Försiktigt tar jag tag i linan med fingrarna för att känna om fiske är kvar och precis innan jag känner motstånd så knycks linan ur mitt grepp och att det är en fisk som har min mört i käften är det ingen tvekan om. Mothugget sitter och det är fin tyngd i fisken! Första gången fisken glider förbi hålet så fylls hela 200mm-hålet med en guldskimmrande sida från en mäktig gös! Fy fan vad gött, en till fin gös! Efter några fina rusningar får Robin fatt i fisken och det är en fantastisk gös på 80cm och prick 6 kilo som får syna våra skeva leenden på fel sida isen! Nytt pb för mig också! Några snabba bilder och fisken får sin frihet åter. Helt otroligt och än en gång så har twilighttimmen levererat!  

Nytt PB till Daniel från isen, fantastisk gös på 80cm och prick 6 kilo

Nytt PB till Daniel från isen, fantastisk gös på 80cm och prick 6 kilo

Bye Bye!

Bye Bye!

När vi summerar dom 3 gösarna som har huggit så är det på mörtar som har varit små och väldigt lugna, dom spöna som har haft mörtar som farit omkring och fört oväsen av sig har inte gett något, så i det här fallet så hade nog deadbait varit riktigt bra. På det tacklet som Robin fick sin gös på hade jag satt en extra klump med tungstenspasta längre ner vid mörten för att avsiktligen dämpa dens rörelser. Och med det senaste snacket om mört så ser det ut som att vi får vänja oss med att köra på död mört i framtiden, det kan ni läsa om här http://fisheco.se/news.php?modulID=2&newsID=3480 . Nu är det måndag och långt kvar till helgen så nu får man väl jobba på med gösfeber hela veckan! Kärlek till en fisk som bara sportfiskare kan förstå!”

 Skitfiske på er alla och tack för mig.

// Daniel Nilsson Fairpoint Outdoors A/S

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.